2013-04-25

Vi tar en flygtur ibland

 Häromdagen flög vi över Malmö. Turning torso kan man inte se sig mätt på.

Samma med Öresundsbron.
Dagligen ser vi upp på småplan som passerar. Ibland ser vi ner över bostadsområdena, men människor syns inte till.
Så här ser Malmö slott ut. Vackert även från ovan.
 Men trafikplatserna är klart bäst från ovan, inte på nära håll.

Och den här bilden visar faktiskt en sälkoloni som trivs bra på sandbankarna på Måkläppens naturreservat. Den här tiden på året kan man bara se dem från ovan och då på ett avstånd så att man inte stör dem.

Ja, sälarna är fredade. När man passerar Skåne från ovan så ser man ganska många fredade gårdar. Det finns då verkligen många sätt att leva. Jag kan erkänna att jag skulle vilja ha allt; en enslig stor gård, en lägenhet, en vanlig villa, ett slott och när jag ändå är igång att önska: en egen sandlåda!

2013-04-23

Det blir mycket trädgård nu


Vädret har vi inte kunnat klaga på de senaste dagarna, och för min del innebär det allehanda projekt både i den lilla täppan hemmavid och på kolonin. Under bokhylleluckorna har jag en stor trälåda som för tillfället rymmer årets tomatplantor. Förhoppningsvis överlever plantorna ett tag till, kanske till och med så länge att jag kan få tomater!

En rabatt har fått en liten mur av stenar som grannen skulle ha kört till tippen och jag har flyttat gångplattor för att få plats med fler växter. En ormhassel följde med från plantskolan, inte alls vad jag var ute efter, men det blir nog bra. Annars är det bara att göra om.

Jag köpte några sprayburkar när de såldes ut för 20:- styck, och nu har jag testat att spreja på prylhyllor, krukor, korgar och en lampskärm bland annat. Det blir som det blir, och alltid blir det bra på något sätt. 

Förutom sådant så har det blivit många turer power walking. Vi är ett gäng som drar ut varandra. 6-11 km har det blivit och det är helt underbart att känna att kroppen håller för det. Jag har till och med kunnat jogga korta sträckor. Fantastiskt skönt - jag hoppas att det fortsätter så!

Och bloggen? Tja, den är som den är och den blir som den blir. Alltid blir den bra på något sätt. ;)

2013-04-14

Tapeter från uppväxten

Jag har köpt alla prylhyllor jag kommit över eftersom det är så skoj att måla och tapetsera dem. Den här hyllan blev dock inte så lyckad eftersom jag målade den med pensel och väggfärg... Men inte syns det inte på lite håll. Och med tapeterna i ser man då inte mycket annat!

Ännu har jag inte limmat fast tapeterna och jag tror att slutprodukten kommer att bli lite annorlunda. Det är verkligen härligt att ägna sig åt sådant här lyxproblem!

Det kreativa är läkande för mig


Det enda som tycks kunna få mig glad just nu, förutom mina barns glädje, är skapandet. För stunden.

Jag gick ju in i väggen för några år sedan, efter konstens alla regler, har följt manualen till punkt och pricka. Inte den här manualen, så som man borde. Tankat bilen med jämna mellanrum, innan man får soppatorsk. Nä, krasch, bom bang, men jag reste mig alltid och jobbade vidare. Anledningarna till min utmattning finns främst att hämta i kombinationen diskbråck och skadat bäcken, barn med funktionshinder (lite syn- och hörselskador i kombination med särbegåvning) och mitt yrkesval (gymnasielärare). Samt lite för lite förståelse och uppskattning...

Och lägg där till ett oförstånd som inte är av denna världen; tron på mig själv att jag skulle kunna klara allt och lite till, lite bättre. Och struntat under många år i att göra sånt som jag mår riktigt bra av på grund av att jag inte haft tid.


  • "Bara två saker är oändliga, universum och den mänskliga dumheten. Men när det gäller universum är jag ännu inte absolut säker". - Albert Einstein


    Nu har jag haft lite för mycket att tänka på ett tag, och då mår jag inte bra. Det är dumt och det blir lätt dumt. Skapandet är mitt sätt att tanka energi. Jag måste helt enkelt fortsätta med det för att orka med annat. Är det så svårt att förstå?

    Vi är väldigt många i samhället nu som hamnar i den här situationen, så jag känner mig långtifrån ensam. Och det som vi kan vara stolta över är att vi som har gått i väggen ofta blir väldigt bra medmänniskor av erfarenheten. Hur gör du för att tanka energi? Och för att energitjuvarna ska försvinna?

    Tyvärr tror jag fortfarande att det går att göra världen lite bättre. Det är dumt. Vi måste väl på något sätt bekräfta och stötta varandra, låta oss få vara de vi är utan att spela ett spel och låtsas att allt bara är bra? De facebookgrupper jag har startat har verkligen lett till mycket positivt för närområdet, ett litet steg som för människor närmare varandra. Vi tankar energi i varandra faktiskt, bryter ensamhet. Blir starkare. Sånt är jag enormt tacksam över, speciellt när andra sviker. Och att kunna göra något för andra, det ger mig mycket energi. 

    Synd att inte alla fungerar så.

      2013-04-12

      Till kryddorna i Indien, från Svedala

      På en loppis som jobbar med biståndsprojekt såg jag en lapp på denna mortel där det stod: "Denna vara kostar 100:-, men ger oss 1000:- till våra biståndsprojekt". Och det kunde jag inte motstå...
       
      Så nu omfördelas en del av Sidas biståndspengar, från min plånbok i Svedala, till ensamstående kvinnor på Indiens landsbygd. Känns helt ok.

      Och dessutom kan dottern och jag göra alldeles egna kryddblandningar av de örtkryddor vi har i skåpet. Det nöjet är lätt värt en hundralapp, likaså tomatsoppan som vi premiärkryddade med hjälp av kvarnen. Mums!

      Så nu återstår bara att få reda på lite mer om kryddkvarnar i gjutjärn märkta med Svedala i botten. Åh, jag gillar prylar med en historia!

      Keramik från HH

      Här är den första HH-keramikskålen någonsin!

      För ett tag sedan hoppade jag på en öppen verkstad där man fick prova på att dreja. För 300:- får man lära sig att dreja under 3 timmar. Det som vi presterade glaserades och brändes av keramikern Anna-Lena Westerlund i Lund. Hon har information om sin öppna verkstad och sina kurser på http://lerbiten.se/

      Det var riktigt roligt att först få se hur en keramiker drejar och få lite tips, och sen själv försöka göra något av lerklumpen. En lerklump som i mitt fall bara blev mindre och mindre. Min skål blev minst av de fyra som tillverkades under den kvällen, men alla blev riktigt fina. Jag ska nog prova på detta igen! Ja, man kan nog säga att jag blev lerbiten...

      2013-04-11

      Kända och mer okända pärlor i Malmö

       Jag gillar det här tornet. Skulle kunna tänka mig att bo där en vecka. Skulle sakna trädgård för mycket för att flytta dit mer permanent. Och så ligger det så långt från stan också. 

      Fast det är klart, man skulle ju lätt hitta hem, det syns ju även på avstånd.

      Något som ligger ganska nära, och som har ännu fler vinklar att studera än Turning torso, det är Sopstationen. Troligtvis Malmös trevligaste loppis. Den är liksom inte så upphottad och medveten, utan där finns det fyndchanser, och hjärta. Inga överpriser, utan rimliga priser.

      Inte heller fraktas de skänkta sakerna miltals på motorvägar som Emmaus gör med sina grejer. Kläder sorteras i Gbg, prylar i Mö. Nä, Sopstationen är liksom lite närmare, trots att den ligger lite off.

      2013-04-10

      Världens största!!!

      Om ni har vassa ögon kan ni se vad detta är.

      Jepp, det är världens största nåldyna i kategorin "Nåldynor tillverkade av nyligen kraschade tavlor där ramen har tagits till vara och där skumgummit har fåtts av grannar och tyget är äkta retro från tillverkarens dockmadrass i röd klöver på vit bakgrund".

      Grattis till mitt världsrekord!

      2013-04-09

      Fler vimplar och mer gnäll

      Ja, syterapi kan funka, men inte alltid. Jag sydde ytterligare en vimpel i orange eftersom jag hade en beställning på vimplar i orange som inte var så precis. De här vimplarna är sydda av ett enda lakan med fusklapptäckemönster som jag köpte på nätet. Konstigt att man aldrig har tillräckligt med tyg!

      Men, det tråkiga i detta är att jag inser att jag tyvärr inte klarar av det här med beställningar.

      • Glädjen i skapandet blandas med rädsla för att det inte ska duga. 
      • Jag kan inte sätta pris på något jag gärna vill ge bort, speciellt om det är till vänner.
      • Jag blir ledsen när jag befarar att det tillverkade inte uppskattas. Jag har behov av ärlighet och snabb respons.
      • Jag har inget behov av pengarna, så jag får dåligt samvete om folk ska betala för min hobby.
      • Jag kan inte lova att jag lyckas göra det som beställts, så jag kan inte komma med klara besked om vad resultatet blir, när det är klart etc.
      • Det blir helt enkelt inte bra för mig.

      (Men vad faaan ska jag göra med det jag tillverkar? Och nej, jag kommer inte att ställa mig på torget. och ja, vill du ändå ha något av det jag tillverkar så får du betala så mycket du vill för det, eller ge mig något i utbyte. Jag vill ju enbart glädja andra, och att pracka på folk saker försöker jag sluta med...)

      Nä, jag måste verkligen övergå till att blogga om roliga saker, för att deppblogga gör ju inte en kotte glad!

      Ja, nu jävlar ska det lustskapas för enbart min egen skull igen! =)

      2013-04-08

      Eländes elände och lite syterapi

      Usch, det är inte roligt när barnen är sjuka. Hela mitt mående påverkas av det. Och då är det extra viktigt att ta sig tid till det som man verkligen mår bra av, att sy till exempel!

      I köket behövde vi en ny vaxduk. Efter att ha varit runt på diverse finbutiker och försökt bestämma mig för en Marimekko, gav jag upp och hamnade på ÖB. Perfekt duk för 29:- metern. Och det bortklippta sydde jag en liten förvaring av, utan instruktioner till och med. Och så gick mitt må-bra-index upp en grad (precis som dotterns feber).

      Några långpromenader med mycket bra snack gör också sitt till, men jag kan lätt konstatera att det inte är tillräckligt för att må-bra-indexet ska nå toppen.

      2013-04-07

      Världen upp och ner

      Eller åtminstone lampskärmen är upp och ned... I väntan på att jag ska hitta en lampa som jag verkligen vill ha så kommer jag låta denna hänga där den hänger. Trots familjens kraftiga protester. Tja, mina sätt att argumentera för att köpa en ny taklampa provocerar! Men än så länge har ingen bytt tillbaka till den gamla. Alltid något. :)


      2013-04-05

      Ny stol i trädgården

      Jodå, igår, när områdets gubbar hjälptes åt att sopa undan vintergruset (ja, det är traditionellt ett gubbgöra här! ;)), satte jag ut en stol.

      Dottern och jag hade njutit i blomsterhandeln ett tag under eftermiddagen och tog med oss lite penséer och taklök, och de ska ju petas ner någonstans så att de förhoppningsvis överlever. Och dessa plantor fick bli till en stolsdyna.
      I trädgården har vi en egen mossodling som jag fyllde ut med. Innan denna möbelinstallation känns klar måste jag se till att få undan de stora murstenarna. Tanken är att jag ska fixa en liten odlingslåda av dem.

      Tur att jag fortfarande har lite tankeförmåga kvar. Hehe!

      2013-04-03

      Retro från mitt 70-tal

      Under påsken fick jag en hel kasse gamla tapeter, som undgått att skickas iväg under 40 år av mina föräldrar! De gröna uppe till vänster satt i köket under tidigt 70-tal. Jag gillar dem verkligen!

      De under, med rosor, prydde vardagsrummet på torpet. Underbara nu, men förr uppskattade jag dem inte alls. Det gjorde visst inte de som köpte torpet, för de målade över tapeterna för något år sedan. Vitt förstås.

      Medaljongerna satt i vardagsrummet. Jag vill minnas att jag gillade dem. De längst ner till höger är våtrumstapet. De gillade jag aldrig, och gör inte nu heller. Jag lär återkomma i detta ämne.

      Och så såg jag dessa 40 år gamla täcken med nya ögon. Helt underbara, och ännu finare i verkligheten.

      Kanske gillar du:
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...