2012-08-18

Jag känner mig så rik!

Barnen snickrade ihop en häst av staketspill!
Jag har nog världens bästa kolonigrannar. Av en får vi låna el när vi bygger staket. Andra har delat med sig av plantor, en hittade den perfekta platsen för ett elefantgräs åt mig. Några har gett oss en hammok och av andra fick vi ypperligt bra utemöbler. Alla är trevliga och ger positiv energi och berömmer våra framsteg. Ingen snarstuckenhet eller sneda ögonkast. 

Och så är det hon som ger mig så mycket odlingsenergi och kunskaper på en timme som andra gladeligen skulle betala tusenlappar för. I kväll fick jag en guldstund med henne! Och inte bara det. Plantor, tips och råd också. :-) Jag fotar och skriver detta för att minnas några av råden bättre: 
Timjan av olika slag: Ta vara på fröer från blomställningarna. Lägg dem i tex en tablettask eller bädda ner dem lätt i jord där du vill ha en planta.. Lavendeln likaså, eller stick helt enkelt ner delar av kryddväxterna i den fuktiga jorden till två tredjedelar så förökar de sig troligtvis!

Ta vara på gräslöksfrön på samma sätt. Bra växt att ha nära husgrunder eftersom de inte binder fukten. Malört, fransk dragon och liknande växter kan frösås eller så klipper man ner stjälken i bitar på ca 10 cm och sätter dem i fuktig jord. Som ett isberg, den största delen ska vara under ytan.

 
Jag fick en vinranka som hade övervintrat av grannen. Den kommer förhoppningsvis att skapa "ett rum" om den trivs, tillsammans med en kaprifol. 
Så här ser de druvorna vi har i växthuset ut nu. Jag har lett några grenar till krukor så att de bildar rötter. Annars kan man föröka på många andra sätt också.

Dolmabladen är goda så länge de inte är mörkt gröna. En av mina rankor växer vilt uppåt med hjälp av min pinnpyramid. Egentligen ska man bara låta en gren växa och sedan låter man den bli "tre blad längre" för varje år.
Här finns jordgubbsplantor dolda i murgrönan. De kan grävas upp, sättas i krukor och klarar att övervintra i krukor utomhus. Murgröna har jag lett ner i krukor för att de ska klara en flytt bra.

Här är en salvia som jag fick av grannen. Lägger man på mer jord allteftersom så sprider den sig bra och blir stor och frodig.
Tomatplantor behöver mycket jord. Och 7 plantor kan inte stå tätt ihop.

Nä, tomaterna behöver en egen kruka och helst 10 liter jord per planta, så det är bara att dela och plantera om!

 Och maskrosblad är bara att blanda i salladen. Hur de smakar får ni testa själva!

Kärleksört kan man bryta av på hösten och ha i en vas under vintern så blir det massvis med nya rötter. Murgröna funkar väl ungefär på samma sätt?

Och så har jag fått plommon, äpplen och några prydnadspumpor av andra grannar. Men det finns uppenbarligen grannar som inte vet vad jag gillar och som hellre lägger prydnadspumporna på komposten än ger bort dem... 
Kära nån, tänkte jag när jag såg den gigantiska pumpan. Och så tog jag hand om den. Och det ångrar jag inte, för en hel del glada skratt har den gett oss hittills!

1 kommentar:

  1. Dina kolonigrannar är galna som slänger prydnads pumporna. Fast jag tycker det ser mer ut som en zuccini. Hur smakar maskrosbladen? Är dem beska?

    SvaraRadera

Din mening ger mig mening! En rad gör mig glad! Tackelitack! :-)

Kanske gillar du:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...