2012-03-25

Pysselstafetten: Sy korgar och shorts av utdömda byxor


 


Nu är det äntligen vår i luften och sommaren närmar sig verkligen med stormsteg. Och det är faktiskt min tur att ta över stafettpinnen i Pysselstafetten! Ni har väl redan kikat på alla tidigare bidrag? Och inte minst jonna d som visar ett läckert påskris med glada, personliga ägg. Varför köpa när man kan pyssla?!!

Så vad ska vi hitta på hos mig? Jo, vi ska städa! Va, städa??? tänker kanske du. Ja, jag brukar städa undan alla tråkiga vinterkläder efter valborg och som vädret är nu känns det verkligen som rättan tid att städa undan vinterkläderna. Och, ibland går det att kombinera med lite trevligt pyssel om man har slitit ut eller vuxit ur några plagg som ingen vill ärva under vintern. Så häng med in i garderoben, leta fram byxorna som har gjort sitt, så sätter vi i gång om du vill!

Och det är väl lika bra att varna er som hakar på: Hos mig är det skaparglädje och snabba lösningar som gäller, inget finlir. Och resultatet blir förhoppningsvis förvaringskorgar av alla de slag. Med sömmar och tyg som har en historia. Plus kortbyxor till sommaren!

 


Du kan ha användning av: 
 • utslitna byxor, 
 • förpackningar av plast eller kartong som egentligen skulle till återvinningen, 
 • symaskin,
 • sax. 
 • Därtill underlättar det, som alltid, med skaparglädje och fantasi. (Tålamod och tid har vi väl...? ;-))

Jag kommer att visa några olika varianter på förvaringar som jag har knåpat ihop, och hoppas att det kan inspirera er till att utveckla konceptet vidare. Nu ska vi slakta de utslitna byxorna och förhoppningsvis också njuta av det!


Så här kan man göra en enkel tygkorg av ett byxben med en ditsydd botten i valfri färg och form:1. Klipp av byxorna på ett väl valt ställe beroende på hur hög du vill att korgen ska vara. Om du vill att den ska ha en insida i samma tyg också klipper du byxan till dubbla höjden. Spara alla fina sömmar!

Avklippta byxben, redo för sina respektive förpackningar.
2. Leta reda på en plastburk eller stabil förpackning som precis ryms i byxbenet inuti byxbenet. Ju tajtare desto bättre. Rund eller kantig spelar ingen roll. (Jag hittar mina i min kartong- eller plaståtervinning.)

En förpackning för turkisk yoghurt passar prima i dessa byxben. 
3. Placera nu den lämpliga förpackningen på ett tyg som du vill ha som botten. Klipp ut en botten i detta tyg med cirka en centimeters sömnsmån runtom förpackningen. (Det är inte så noga egentligen, du kan finklippa det efter att du har sytt ihop delarna!)

Man tager vad man haver.
4. Nu är det redan dags att sy ihop de båda delarna (byxben + botten). Nåla (om du vill - det går ändå!) ihop delarna aviga mot aviga och sy runt med raksöm. Att sicksacka ihop delarna efteråt är ok.
Good enough! Men lite finklippning skadar inte.
 5. Placera sedan din förpackning i det som nu bör se ut som en korg. Nu blir korgen stadig och får önskad form. Vik in kanterna så har du en insida i tyg också. Klart! Svårare än så behöver det inte vara!

Oj, där är visst fröpåsarna...

Är du nöjd med din första (?) korg? Det var inte jag, så jag har fortsatt att experimentera. Det kan också bero på att det var så roligt att jag inte har kunnat sluta! Häng med om du vill!

Här är min överkurs (sen öser vi på med andra typer av bottnar!):
 • Det är tillåtet att använda strykjärn om man vill få riktigt raka sömmar och kanter. (Det momentet hoppar jag själv gärna över!) 
Strykjärn. (Nä, ett felvänt bokstöd! =)
 • Vill du kan du sy på en applikation som visar vad korgen ska innehålla. (Leksaksdjur kanske?) Läckra dekorband? Eller kanske dekorera med ögon och näbb, så har du en äggkorg till påsk?!! Testa dina vingar! :-)
Hank, applikation och en låg
 kartong i botten för formens skull.
 • Vill du kunna hänga upp korgen syr du fast ett band av något slag. Kanske någon annan del av jeansen kan fungera som hank? Jag har tänkt testa med öljetter framöver.
 • Du kan placera en lös botten inuti, antingen en sydd eller bara en del av ett (kanske klätt) plastlock (det går bra att klippa i många engångsplastlock (godis, glass, kakor...) så att passformen blir bra!).
 • Tittut! En plastbit i botten håller ner de invikta
  kanterna och döljer fula kanter (om locket är klippt i rätt storlek). 
 • Korgen kan förstås tvättas vid behov! Det tycker jag är extra bra! :-)
Nu kör vi fortsättningskursen!

Kombinera byxben med annat tyg och andra typer av snabba bottnar!


Här förvarar jag spill (trådar och annat mjukt och smått.
En på vardera sidan symaskinen.
Plastburkens vita handtag dekorerades med tejp från Tiger.
 1. Ovan har jag tagit en bit vaxat tyg som jag klippt några centimeter längre än byxbenet. Jag har sytt ihop delarna med raksöm, aviga mot aviga, endast någon millimeter in på den röda byxan för att så mycket kant som möjligt från den ska synas. Nu sitter det ihop!
 2. Sedan är det dags att sy igen yttertyget. Och det finns många olika sätt. Börja med att sy botten i det tyg du vill ha utåt så blir det snyggast. Insidan syns ju ändå inte! 
 • Enklast är att sy igen botten med en enda raksöm. Då blir botten ok, men inte speciellt stadig om du vill ha en stående förvaringskorg. 
 • Välj då hellre att göra T-söm som Erica. Hennes tutorial är så bra att jag skickar er dit om ni vill få en snabb och snygg lösning. 
 •  Vi du få en botten som den nedan? 
 
Ett sätt är att vika ihop byxbenet som nedan, avigan utåt. Sedan kan du sy två raka sömmar och med lite tur är det klart. Börja nere på den vikta delen, sy 45 grader upp mot mitten (se foto). Undvik att sy för mycket i de två flärpar som du ska sy sen, avsluta med 45 graders söm nedåt på motsatt flärp. Gör't igen med de två andra. De fyra sömmarnas längd bör vara densamma för ett snyggt resultat, men om inte är det säkert good enough. Klipp bort överflödigt tyg när du kollat att det blev rätt och sicksacka eventuellt igen sömmarna.  


Nu har du förhoppningsvis haft skoj och experimenterat för fulla muggar. Kanske har du bättre lösningar? Har du sytt ihop insidan förresten? Och har du valt att placera en förpackning inuti? Gör som du vill! Det gör jag! ;-)

Och du, känner du för att köpa shorts till sommaren? Eller har du själv det du behöver? :-)
Jag har haft så kul när jag experimenterat att jag har gjort en hel mängd förvaringskorgar. Den senaste kom till igår kväll, en kycklingtupp att förvara gåbortflaskan till påskmiddagen i! 


Slut nu? Ja, men, jag kan väl få stoppa in ytterligare några bilder ämnade till inspiration? Och sen kan väl ni berätta för mig om ni hakat på och kanske utvecklar konceptet? Ok? Ni behöver inte läsa vidare! Och jag återkommer framöver med liknande saker i stället för att ta det nu, så det kunde faktiskt ha varit värre! ;-)

Kanske vill man klä en kantstött blomkruka? Testa vetja!

Blandat blingbling till pyssel.  Pins sticker jag ner i tyget. Hårspännen och clips sitter bra på kanten.

Så här kan man också göra av gamla jeans!
Jag håller på att experimentera vidare med nyköpta byxor som måste sys upp. (Hurra, vilken tur att jag inte har längre ben!) 

Jag tog visst en lååååååååång sträcka i stafetten, och jag skulle gärna ha fortsatt. Men, jag ger mig och överlåter nu stafettpinnen med varm hand och stor tillförlit till Pastill! Lycka till med din sträcka. Oavsett hur det går tillhör vi det vinnande laget! Extra tack för detta Stina. Tjingeling! :-)

 
Dotterns bidrag i pysselstafetten består av bildredigering. :-)

13 kommentarer:

 1. Tack för en bra beskrivning full av skaparglädje! Har faktiskt ett par byxor som ligger och väntar på att bli korgar. :)

  SvaraRadera
 2. Så bra! Återvinning när det är som allra bäst! Och som Tyg och otyg säger; ditt inlägg sprutar skaparglädje!
  Kram på dig!
  Henrietta

  SvaraRadera
 3. Vilket bra återvinningstips, ska kolla lite extra på byxbenen innan jag slänger ett par byxor från och med nu :)

  SvaraRadera
 4. Smart! Tål att testas mer än en gång.. ;)

  SV: Kul att du gillade min lilla hönsfarm.. =)

  Kraaaaam
  Sanna

  SvaraRadera
 5. Heja återbruk!
  Bra pysselstafett-bidrag :-)

  SvaraRadera
 6. kanon bra pyssel! Detta kommer jag att pröva. Bara så svårt att hinna med alla pyssel idéer.

  SvaraRadera
 7. Tack för kommentarerna. Hoppas att fler roas av detta sypyssel! :)

  SvaraRadera
 8. Toppen, jag som sparat jeans"ben" men inte vetat vad jag skulle ha dem till, Nu vet jag. Tack för en finfin beskrivning!

  SvaraRadera
 9. Kul att ni gillar det! Jag gillar att få kommentarer. ;-) Och att hälsa på hos er!

  SvaraRadera
 10. Vilken fantastiskt bra ide.
  //jonna d

  SvaraRadera
 11. Vilka fina korgar! Brukar själv sy kuddar och väskor av gamla jeans, men det här är ju perfekt för alla småbitar som blir över :)

  SvaraRadera
 12. De är så klart alla fina, men kycklingtuppen har absolut en attraktionskraft utöver standardstyrka! Mycket kul och användbar idé!!

  SvaraRadera

Din mening ger mig mening! En rad gör mig glad! Tackelitack! :-)

Kanske gillar du:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...