2012-06-05

Statistikfreak

Jag kan inte hjälpa att jag tycker att det är intressant med statistik. I söndags, när vi hade fantastiskt väder här, verkade det som att halva pysselbloggssverige tittade runt i min blogg. (Ok, jag överdriver *lite* ;-)) Men statistiken har sett konstig ut...

Fascinerande! Hur kan man råka klicka sig till min blogg från andra sidan jordklotet? 
Och igår genomförde jag en högst vetenskaplig studie (hmmm ;-)) över antalet läskunniga läsare av gårdagens inlägg. 6 av ni 7 som enligt statistiken läste inlägget var vänliga nog att klicka! :-) Tack för att ni deltog, det blev till och med fler ja!-klick än jag hade förväntat mig, många fler! Och målet på fem JA! passerades! Tack, tack!

Senaste dygnet. "Bara" 84 klick, varav 7 läste mitt inlägg och 6 kryssade i ja-rutan. En priviligierad liten skara! ;-)
Egentligen hade det varit trevligt med något slags läskvitto, om alla bloggar hade rutor att klicka i och alla bloggläsare hade för vana att klicka, men det verkar inte speciellt populärt. Under Layout och Redigera blogginlägg finns den typen av funktioner (Åsa.Li!).

När jag kollade nu-statistiken i morse såg jag att robotarna (?!?) jobbar natt! 
Jag funderar vidare på detta med den typen av bloggande som jag roar mig med. Undrar hur många vi är i genren? Undrar varför vi bloggar? Vilken är vår minsta gemensamma nämnare? (Kvinnor mellan 30-55 år antar jag?) Vad ger bloggandet oss? Varför fortsätter vi? Vad driver oss? Bekräftelse, social samvaro, lära nytt, lära ut, hålla kontakt med släkt och vänner, karriär, visa en tjusig bild av våra liv och vår förträfflighet, roffa åt oss egentid, göra reklam för företaget, fly stress och krav, eller...? Lite av allt och mycket mer kanske. Finns det någon vetenskaplig studie på området skulle jag gärna läsa den, om inte skulle jag gärna forska på området om bara en finansiär dök upp. (Om någon undrar, jag kan skriva vetenskapligt också, och jag kan skilja på bloggspråk och andra språk. Och skriva utan smileys och utropstecken också! ;-)) 


I mitt fall tror jag att jag mest bloggar för att dokumentera mitt skapande och det jag lär mig inom området och fokusera på trevligheter i stort. Dricka morgonkaffet i tystnad efter morgonpromenaden och blogga samtidigt - det är höjden av lyx för mig! Samt allt det andra ovan i olika perioder. Och mycket mer!

Jag vill också säga att jag tycker att vårt bloggande och skapande är enormt viktigt. Det borde utvecklas vidare på något magiskt sätt. Finns skaparbloggarnas riksförbund? Tar de vara på den enorma potential som visar sig i bloggarna? Förstår vi att vara stolta över oss själva och alla andra? Kan vi få världen lite bättre, lite trevligare, mindre stressande och dessutom få en allmänt bättre miljö?


Jag antar att det inte är bloggpolitiskt korrekt att dela med sig av statistik och jag har inte jobbat för att få upp min statistik. Nästan tvärtom... Men, jag tycker att det är kul! Om nu någon har läst detta; förvänta er inte för mycket av bloggandet, gör det i första hand för din egen skull. Och tro inte att det blir mängder av glada besökare på er blogg för att ni deltar i sommarutmaningen till exempel. Men delta ändå och ha skoj! För din egen skull! Om du vill! :-) Jag vill i alla fall hitta fler härliga bloggar, gärna med återbruk och ett humoristiskt, opretentiöst anslag.


Och om någon av er vill ha fler läsare på er blogg. Fundera gärna på varför. Kan det möjligtvis vara för att få världen lite bättre?

7 kommentarer:

 1. Ja som sagt, den där sidvy-statistiken ger jag inte så mycket för... eller så är pysselbloggar populära i östeuropa, vem vet? Därför har jag en räknare från susnet.nu som räknar unika besökare istället. Inte för att det nu ska spela någon roll hur många som kikar in - men jag tycker att det är kul att se vilka inlägg som intresserar mest, nyfiken som jag är.

  ps. en av länderna som inte är Sverige är jag :)

  SvaraRadera
 2. Bra tips där! Helt plötsligt har jag inte en enda besökare enligt Susnet, medan blogger påstår att två stycken hälsar på... Alla dessa funderingar! Pysselstafetten och Virkad puff är inläggen som leder på min blogg. Men Pysselstafetten var ju fusk, sånt leder uppenbarligen till många besökare (tips till er som vill ha många! ;)). Superskoj att du kommenterar och inspirerar hennihenni. Jag har en idé om var du befinner dig... Stämmer det har jag bara varit där för mellanlandning och på genomresa med bil. :-)

  SvaraRadera
 3. Anledningarna till att blogga stämmer säkert och så lika många anledningar därtill :)
  Jag bestämde mig från början av bloggandet att skita i statistiken och jag har bara ett fåtal gånger kollat in på bloggers statistik-sida. Skönt tycker jag. Men jag förstår att det kan vara kul att rota lite i det.
  Och det där bloggstoppet jag dillade om - bah, jag kan inte låta bli att pilla lite, lite med den ändå. Det ÄR ju så förbaskat välgörande att dela med sig och ta del av allt skapande, alla skapelser och alla skapande människor där ute.
  Och skrivandet funkar ju faktiskt det med :))

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant inlägg. Jag tycker absolut att forskning inom området vore skoj. Det går ju att utgå från flera olika "discipliner": informatik, kommunikation, socialantropologi mm.

  Fyra spontana anledningar till varför jag bloggar är: bekräftelse, kommunikation, råda reda i eget huvud, pysseldrivkraft. Men, anledningen till att jag började var mest en slump. Vi pratade om att starta en blogg på jobbet (daglig verksamhet), därför checkade jag av det hela på egen hand, privat. Det är jag glad för - idag (jobbloggen ligger fortfarande på planeringsstadiet sedan 1 1/2 år! Vi inväntar fortfarande ok från ledning, kommunikatör mm).

  Statistik är intressant. Fåfäng som jag är kollar jag var eller varannan dag. Kan inte låta bli.

  SvaraRadera
 5. Gilla detta inlägget också, med dina funderingar. Vad menar du med att Pysselstafetten är fusk? Jag kan ju erkänna att jag "nödar" statistiken och det har blivit som ett gift att kolla hur intressant varje inlägg är. Jag känner också att jag bidrar med information och tips till Google sökning. Vilket hjälper mina medmänniskor att hitta det dem söker. Men min främsta anledning att jag bloggar är som jag beskriver på min profil "att hålla igång mitt skrivande". Och det har blivit mer än så mitt skapande produktion har ökat och min kreaktivetet. En annan anledning till bloggandet är att jag skulle komma igång med att dokumentera med bild och text. För att lära mig i jobbet på förskolan. Då vårt nya uppdrag nu är att dokumentera barnens lärande. På en kurs fick jag bevis på att bloggande är en merit att sätta på mitt CV. Jag känner mig så stolt! Och aldrig trodde jag att bloggandet skulle ge mig så mycket vänner.

  SvaraRadera
 6. Jag startade min blogg när jag blev nominerad till Riksdagen 2006, som ett slags skyltfönster för att folk skulle rösta på mej. Under valet var den också en slags dagbok eftersom mycket hände och jag omöjligt kunde ta in allt just då. Efter valet blev det en mer personlig sida där jag kunde analysera mer vad som hänt och just då hände i mitt liv och saker som jag irriterades över och ville ta tag i.
  Nu är den mest en dagbok, men med en del funderingar över livet och belysning av de ämnen som jag vill ska skrivas mer om. Ibland har jag mängder med besökare, ibland knappt några alls. Men jag skriver för min egen skull, inte för andras :-)

  SvaraRadera
 7. Jag funderar ofta på det där jag med. Jag började blogga mest för att dokumentera mitt skapande, som en dagbok som mest var för mina vänner, min familj och mig själv. Sen blev det mer och mer och nu har jag till och med fått vänner via bloggen. Jag har länge tänkt att det inte finns något egenvärde för mig att ha många läsare, men det är klart att jag tycker det är väldigt roligt! Däremot har det aldrig varit viktigt. Min blogg är viktig på så sätt att den ger mig glädje, men den är inte viktig att uppdatera jämt osv. Fast sista året har jag funderat runt att starta ett eget företag och då tänker jag att långsiktigt kan det ju vara bra med många läsare ändå. Mycket flum här, men en sak till. Jag blir inspirerad av mig själv. Låter kanske konstigt, men jag blir liksom peppad av allt jag har gjort. och så hittar jag såklart nya bloggar att inspireras av och jag blir så otroligt glad när jag inspirerar andra, det är det allra bästa!

  SvaraRadera

Din mening ger mig mening! En rad gör mig glad! Tackelitack! :-)

Kanske gillar du:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...