2012-12-06

Köpfria dagen

Jag gillar inte pekpinnar, däremot funkar humor. 24 november var det köpfria dagen, något som tyvärr tenderar att bli dåliga samvetet-dagen om man följer den nitiskt. Själv misslyckades jag, då jag på ett museum hittade riktigt trevliga julklappar för kreativa personer. Eller så lyckades jag, beroende på hur man ser det. Men jag har verkligen ändrat mina konsumtionsvanor genom att köpa begagnat till allra största del de senaste åren. Känns fint.

För er som inte gillar En köpfri dag på Facebook finns här ett urval av de bilder de publicerat där:

Årets julklapp:
Photo: Stort tack till alla som deltog i En köpfri dag! Vi fortsätter att påverka - en ny undersökning från Svensk handel visar att den populäraste julklappen att få är ingenting!Foto

Kom igen och se till att lyckas! Samhället och politikerna har rätt, klarar du inte detta duger du inte! ;-)
Photo: Köp mindre - hinn mer!

Känns fint...
Foto

Ja, kom igen, ta ditt ansvar, tänk på den globala ekonomin; SHOPPA!
Foto

Jag tycker att den antikonsumistiska rörelsen är intressant. Men jag erkänner att shopping är ett tidsfördriv och nöje för mig och jag kommer att fortsätta att shoppa. Men jag utvecklas till att bli en mer medveten konsument allteftersom. Mer realistisk, mindre nitisk. Känns fint! Och jag ser till att andra shoppar mindre genom att sälja/ge vidare det vi inte längre behöver på (facebook-)loppis.

Jag förenar nytta med nöje. Jag återbrukar och återskapar. Byter saker med folk. Känns fint! Ingen lyckochock, mer en känsla av lycka.

3 kommentarer:

 1. Jag tror inte att totalt köpstopp på stor skala vore särskilt bra... dagens samhälle kräver ju trots allt konsumtion, utan den faller företagen och då försvinner jobb och inkomst... Däremot tror jag det är otroligt viktigt att försöka följa några få principer:
  -om möjligt, köp lokalproducerade produkter
  -minimera mängden slit-och-släng-produkter
  -gärna second-hand och återbruk

  Sen önskar jag att reglerna var enklare för småskaligt företagande. Har själv tidigare haft eget företag på (mycket)liten skala men konstaterade snabbt att dagens system gör det ohyggligt svårt för småskalig produktion och försäljning att gå runt. Tack och lov för s.k. "hobbyverksamhet"!

  SvaraRadera
 2. Intressant lägg! Jag gillar också att shoppa men som du på secondhand om det är möjligt. För mig har det blivigt ett intresse att köpa begagnat eller att återbruka de man redan har. Köper otroligt sällan något nytt som jag inte har funderat på länge och inte får tag på secondhand. Önskar att folk kunnde se mer till tanken vad gäller julklappar och inte prislappen.

  SvaraRadera
 3. Hear hear! Jag tycker det är roligt och bra med begagnat. Sen tyckte jag det vore najs med mer kvalitetsgrejjer. Problemet är ju att man ska ha så mkt av allt och då har man inte råd med bättre grejjer som skulle vara lite dyrare.

  SvaraRadera

Din mening ger mig mening! En rad gör mig glad! Tackelitack! :-)

Kanske gillar du:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...