2013-01-10

Nya tyger! Bör tvättas på rätt sätt.

Jag har otroligt mycket fina tyger att visa upp, och måste absolut uppdatera mitt Tygotek med både info om olika tyger och med bilder. Någon gång. 2013.

Igår hade jag besök hos sjukgymnasten och i närheten finns några loppisar som självklart förärades med ett besök. En del av de som jobbar på loppisarna känner igen mig nu och vet att jag är intresserad av tyger. Senast jag kom in på en av dem hälsades jag välkommen med orden: "Vi har halva priset på textilier nu!".

Den gången hittade jag dock inget och lämnade, för en gångs skull loppisen tomhänt. Igår möttes jag ånyo med ett leende som sade: "Vi har lite nya tyger nu!".

Återigen gick jag tomhänt från tyghörnan, men fick frågan om jag hade lust att titta bland de tyger som inte hade kommit ut i butiken ännu! En tygsamlares dröm förstås!

Det som gladde mig mest var några meter oanvänt tyg med märkningen kvar: Wäfveribolaget Borås Cotton. Nu har detta dokumenterats, och det skall strax tvättas. 60 grader rekommenderas i och med att det (med största sannolikhet) är ett bomullstyg där färgerna kan behöva fixeras. Kanske tvätta en liten bit först, för säkerhets skull.

Nu snurrar Göta Trägårdhs Rapid (till vänster på bilden, men syns bättre här) i maskinen. Hoppas att det klarar 40 grader bra, det har tvättats tidigare. (Jepp, maskinen är klar och det är mycket fint i färgerna fortfarande!)

Påslakanstygen till höger på bilden har jag bytt till mig. Underbart bra byte! De ska bli ett lapptäcke tror jag. Eller ytterligare ett kuddfodral av lappar kanske?

Ett tyg som jag har haft länge, men som jag inte tänker behålla (jag rensar ut alla barntyger jag har nu) är detta disneytyg från 70-talet. Nu har jag fått reda på att det är i viskos (tidigare kallat rayon) och ska tvättas i tvättpåse, annars blir det lätt tvättränder. Det har andra spännande egenskaper också, till exempel att de behåller färgen bättre än bomull. Och så är det tillverkat är fibrer från träd!

Tvättråd

Vi som håller på med äldre textilier bör verkligen ha koll på hur de ska tvättas, det är lätt att de förstörs annars. Jag har till exempel förstört två fina dukar i nyskick, där färgerna inte hade fixerats, genom att handtvätta dem. Inte roligt. Roligt är det däremot att lära mer om olika kvalitéer. Jag lär få anledning att återkomma till detta!

1 kommentar:

  1. Åh, jag älskar de där gröna påslakanstygerna! Letar med ljus och lykta överallt.

    SvaraRadera

Din mening ger mig mening! En rad gör mig glad! Tackelitack! :-)

Kanske gillar du:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...